Ruokapalvelut-artikkelissa kirjoitan Pitopalvelu Pilkkeen ruokapalveluista / ateriapalveluista / ruokatoimituksista kotiin ja siitä, miten palvelumme syntyi. Minkälaiset ajatukset ja kokemukset johtivat palvelun kehittämiseen sekä tarjoamiseen ikäihmisille, perheiden kiirettä helpottamaan ja kaikille muille, jotka haluavat helposti terveellistä ja monipuolista kotiruokaa.

Tätä kirjoittaessani, katson Kuutsalon saaren talon ikkunastamme ulos; olen laittanut ruokinta-automaatin linnuille tuohon ikkunan eteen. Tarjolla on auringonkukan siemeniä ja ne näyttävät kelpaavan hyvin; miten kiva onkaan seurata lintuja nokkimassa siemeniä. Automaatti on hyvä, kun se annostelee ruoan myös silloin, kun emme ole täällä. Perinteiset lintulaudat on laitettu myös. Niitä seuraillaan keittiön ikkunoista ruokaillessamme ja ruokaa valmistettaessa. – Talitintit, punatulkut ja monet muut ovat ilonamme läpi vuoden. Ei unohdeta myöskään metsän eläimiä, ruokinta niille jatkuu myös läpi vuoden. Eläinystävien ruokinta on lähellä sydäntäni, mutta niin on myös ihmisten ruokailu.

Ruokapalvelut ensi kertaa mielessä

Ensimmäisen kerran ateriapalvelut tulivat itseäni lähelle, kun mummolleni piti järjestää ruokapalvelut hänen muistisairautensa edetessä. Eipä se ollutkaan niin kovin helppoa. Jokunen toimittaja sentään löytyi, mutta mummo ei tykännyt ruoasta. Asuimme kauempana, eri paikkakunnilla, joten emme itse voineet ryhtyä toimittamaan hänelle ruokaa.

Hyvää ruokaa ikäihmisille

Pitopalveluyrittäjänä aloittaessani yhtenä ajatuksenani oli, miten tarjota hyvää ja maistuvaa ruokaa ikäihmisille. Ei näyttänyt vaihtoehtoja olevan kovasti silloinkaan. Ajatus jäi kuitenkin kytemään, mutta se jäi kaikkien muiden kiireiden alle hautumaan. Pian yhteiskuntaamme iskikin korona, ja pitopalveluille sekä muillekin toimituksille tuli totaalinen stoppi. Silloin syntyi ajatus Pilke Pyörillä -palvelusta. Maistuvaa kotiruokaa kotiin toimitettuna eli ruokapalvelut.

Apua ja monipuolisuutta

Aloitimme ruokatoimitukset koteihin noin 5 vuotta sitten, ja asiakaspiiri on laajentunut hiljakseen. Monesti ikäihmiset protestoivat ulkopuolista palvelua vastaan; tyyliin “kyllähän me nyt itse omat ruoat tehdään”. Näin varmaan, mutta joskus voisi olla hyvä saada vaikka osalle viikosta apua ruokien tekemiseen. Ja ihan vaan vaikka siksi, että tulisi monipuolisuutta sekä vaihtelua ruokiin. Hyvän ja monipuolisen ruokavalion merkitystä terveyteen ja toimintakykyyn ei voi liikaa korostaa. 

Ruokapalvelut erilaisin vaihtoehdoin

Me tarjoamme erilaisia vaihtoehtoja ruokien toimittamiseen. 3, 4 tai 7 päivänä viikossa ateria kotiin toimitettuina. Ruokalistat ovat siten suunniteltuja, että aina on monipuolisesti lihaa, kalaa ja kasviksia, toki myös toivomusten ja erityisruokavalioiden mukaan valmistettuina.

Kotona paras

Vanhukset haluavat asua, ja heidän myös tänä päivänä halutaan asuvan, kotona niin pitkään kuin mahdollista. Kukapa haluaisi pois omasta kodistaan. Tilanne on syntynyt toki osin terveydenhuollon ja kotipalveluiden resurssipuutteiden vuoksi. Joskus ikäihminen joutuu asumaan kotona, vaikka edellytykset olisivat olennaisesti heikenneet, esimerkiksi muistisairauden edetessä. Erityisesti tällöin ruokapalvelut tulevat tarpeeseen. Eikä asiaa haittaa, jos ruoka on jopa maukasta. Silloin, kun muu kunto on hyvä, kotona asumista voi edesauttaa esim. osittaisten ruokapalveluiden tuominen arkeen. Hyvällä ruoalla on varmasti vaikutusta myös hyvinvointiin ja terveyteen sekä sitä kautta myös pidempään kotona asumiseen.

Ruokapalvelut soveltuvat kaikille

Vanhusten lisäksi ruokapalvelut sopivat toki muillekin ikäryhmille, ja näin on meillä tilauksien suhteen tapahtunutkin. Ruokien tilaaminen kotiin on tullut koronan aikana tutuksi kaikille. 

Pilkkeen ruokapalvelun palvelusopimukseen ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, sen voi tehdä vaikkapa vain 2 viikon ajalle niin halutessaan. Joskus voi myös olla mukava saada maistuvat kotiruoat kotiin toimitettuina, ihan vaan omaa arkea helpottamaan. Ruoanvalmistukseen menevän ajan voi näin käyttää johonkin muuhun.

Omaishoitajille tällainen ruokapalvelu varmasti tuo helpotusta; pienikin hengähdyshetki voi olla korvaamaton apu kaiken muun keskellä.

Tutustu ruokapalveluun ja helpota arkeasi. Tai tilaa palvelu verkkokaupasta. Maukkaat ruoat ikäihmisille, lapsiperheille, kiireen keskelle ja ruokavaliota monipuolistamaan.