Valelaskuja on tänä päivänä yleisesti liikkeellä. Laskut voivat olla suomeksi tai englanniksi. Suomeksi kirjoitetuissa on yleensä outoja kirjoitusvirheitä, mutta nykypäivänä ei välttämättä.

Myös Pitopalvelu Pilkkeen nimissä on ollut liikkeellä valelaskuja englannin kielisinä versioina. Kyseessä on tietojen kalastelu ja toki myös rahojen saaminen omalle tilille. Myös troijalaisia ja muita viruksia voi siirtyä koneellesi, jos klikkaat mukana olevaa liitettä. Selvitettäessä asiaa, voi lähettäjän IP sijaita esimerkiksi Hondurasissa.

Lasku voi näyttää siltä, että se tulee esim. meidän sähköpostisosoitteesta, mutta yleensä, jos viet osoittimen lähettäjän osoitteen päälle, näet todellisen osoitteen. Mutta tässäkin kohden voi sanoa, että ei aina.

Asia on tänä päivänä sekä pienten että suurten yritysten riesana, siksi kaikkien tulee olla valppaina asian suhteen. On tärkeää olla avaamatta epäilyttävää liitettä tai esimerkiksi Pilkkeen nimissä lähetettyä englanninkielistä laskua (Invoice). Pilke lähettää vain suomenkielisiä laskuja sovituille asiakkaille. Jos tiedät, että olet saamassa meiltä laskun, varmista, että sekä meili ja liite on suomea – ja lisäksi sekä osoite että allekirjoitustiedot ovat selkeästi Pitopalvelu Pilkkeen. Voit aina soittaa meille, mikäli epäilet saaneesi valelaskun ja varmistaa meiltä asian. On tärkeää, ettet lähetä saamaasi postia meille tai kenellekään vaan poistat sen kokonaan posteistasi, myös roskakorista.

Suurempien ulkomaisten laskujen suhteen on hyvä varmistaa laskun oikeellisuus aina puhelimitse lähettäjältä. Suomessakin on useita tapauksia, joissa valelaskun lähettäjä on ehtinyt saada suuria summia, joita edes pankki ei ole ehtinyt ilmoituksen saatuaan keskeyttää kokonaan. Jos kyseessä on toistuva suoritus, varmista aina, että pankkitilin numero ja pankki ei ole yllättäen muuttunut esimerkiksi Kiinasta Skotlantiin tms.

Asiasta voi tehdä rikosilmoituksen, mutta se ei ole pikainen ratkaisu. Tärkeää on, ettet maksa tällaista laskua. Lue lisää esim. Yrittäjät.fi -sivustolta.

Turvallista maksamista!

Pitopalvelu Pilke